Followers

Thursday, March 31, 2011

Bajet Lari !!

Okeh Stalkers ..

untuk entry kali ini saya akan share mengenai BAJET LARI ..
.
.

Ada kala kita telah merancang sebaik mungkin dalam ngaturkan kewangan tapi tanpa disangka-sangka bajet yang telah kamu rancang akhirnya terpaksa dirombak gara-gara perkara yang tak disangka seperti 'kereta tetibe rosak' , 'pensyarah tetibe buat kejutan suh beli buku rujukan harga yang agak mahal ' .. Aishhh niyh yang buad tak senang duduk sebab atas sebab-sebab tak jangka bajet yang dirancang lari jauh dari kita .
.
.
.
.
.
.
Bagaimana caranya untuk kamu atasi masalah ini . Jom praktik tips2 ini ..
Gudluck keyh ..

1) kira dan buat semula bajet yang baharu
Perkara ini adalah sanad penting untuk kamu rangka semula bajet yang baru untuk kenal pasti berapa lebihan yang kamu ada . Tak kesahla sama ada banyak ataupun sedikit lebihan yang kamu ada . Apabila ada rangka bajet yang baru lebih mudah kamu atur semula kewangan.

2)Potong mana yang tak penting
Haruslah kamu berkorban untuk memotong item-item yang dirasakan kurang penting . Contohnya :: kamu rancang untuk membeli baju baru untuk bulan ini . Terpaksalah kamu korbankan item itu untuk di beli bulan hadapan .
p/s:: selalu ramai yang jarang dapat korbankan !

3) Jual apa yang rasa boleh bantu
Andai kamu terlalu terdesak , langkah paling baik sebelum meminjam adalah menjual apa-apa barang yang kamu rasakan bernilai tetapi kurang penting untuk kamu .

4)Pinjam dari keluarga terdekat
Sekiranya kamu benar0benar putus idea untuk selesaikan masalah kamu , cubalah meminjam dari keluarga yang terdekat . Misalnya ibu bapa serta adik beradik kamu . Sekurangnya mereka boleh berkompromi dalam soal membayar misalnya kamu mungkin tidak perlu membayar sekali gus sebaiknya ikut kemampuan .

5)Carilah yang terbaik
Andai berlaku apa-apa perkara di luar dugaan jangan terlalu cepat mengeluarkan wang . Biarpun dalam keadaan terdesak mana pun kamu tetap harus mencari harga terbaik bagi memastikan kamu tidak rugi besar . Bila kita dalam keadaan buntu mudah sahaja kena tipu .

important note : Jangan malu untuk tanya pada sesiapa pun di mana tempat yang menawarakan harga berpatutan untuk perbelanjaan kamu .

Another 7 month left ...

hai stalker ..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Apa kena mengena dengan another 7 month left niyh ?
actually ..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mood nak kawen macam tak mai lagi lah ..
cane ea ?
kadang-kadang rasa cam excited
kadang-kadang rasa takot ..
huwaaaa ~
apa patut saya buad ?
any suggestion ....?

Thursday, March 24, 2011

Saya Tak Tahu Snapping , Tapi Saya Tahu Editing

haloo stalkers !!
Entry kali ini saya nak tekankan bahawasanya saya tak pandai langsung kalau tangkap menangkap gambar ini .
Saya tahu cuma mengEDIT menggunakan Picnic.com

So inilah hasil yang saya dapat . Walaupun tak berapa shantek macam orang lain EDIT tapi sekurangnya saya berpuas hati .




Inilah hasil EDIT yang pertama .
Gambar ini di snap oleh :: Diri Sendiri
Lokasi gambar ini :: Pondok Menunggu Blok AB

ditangkap oleh :: My sista ( Bieha Hassan )
Location :: Dalam kamar beraduku

ditangkap oleh :: salah seorang staff mcD jejey
Location :: Hadapan kedai Fossil
Waktu :: ngulat sebentar

Gambar saya dengan Alam Wakaka
Ditangkap oleh :: Kaka Fieza ( info staff)
Waktu :: ngulat nak jumpe Alam
Location :: Centre court jejey

Gambar ini paling seronok sebab gambar saya di dalam toilet customer supermarket ground floor jejey .
Gambar ini memang waktu saya mengulat .

p/s :: ouh Miss Koh , Kaka Shila , Miss Angie jgn marah ye . saya memang suka ngulat time kerja

Tuesday, March 22, 2011

Kaki Novel


Untuk entry-entry yang akan datang niyh ..
Saya " Miss Elani " akan menceritakan perihal mengenai novel-novel yang penah jadi bahan tantapan mataku ini .

:: Novel Pertama ::









Sepupuku Suamiku

Novel ini hasil nukilan oleh Lynn Allyna . Novel ini merupakan novel sulung nukilan penulis yang berasal dari Dungun , Terengganu ini . Penulis berusia 23 tahun ini adalah anak sulung daripada empat orang adik beradik dan masih belum berumah tangga . ( s0 sesape yang nak berkenalan boleh jewp tp saya tata0 n0 f0n dea )

Novel ini adalah terbitan Kaki Novel . s0 ini adalah pertama kali saya mmbaca novel yang diterbitkan oleh pihak penerbitan ini kerana sebelum ini saya hanya membaca novel dari Buku Prima serta Alaf 21 .

Novel ini mengisahkan mengenai perkahwinan antara sepupu yang terpaksa menerima keputusan untuk menyelamatkan nama baik keluarga sepupu lelaki tetapi pada hakikatnya sepupu perempuan iaitu Nana memang sejak kecil lagi menyukai akan sepupu lelaki iaitu Hisyam . Bagi Nana , Pucuk di cita ulam mendatang ataup0wn besar tapak tangan , padang g0lf dea tadahkan .
Siapa kata kahwin dengan sepupu sendiri tak boleh bahagia ? Kalau dah cinta . anjing dengan kucing pun boleh hidup bersama . Nana dan Hisyam telah membuktikannya . Walaupun perkahwinan mereka hanya ingin menjaga maruah keluarga , tetapi mereka masih mamapu hidup bahagia . Cinta yang disemai semakin hari semakin segar mewangi .

Tetap entah di mana silapnya , badai tak henti-henti melanda . Satu per satu dugaan mendatang hingga mer0bek tangkai hati mereka .

Si kekasih datang menuntut janji . Nana tidak dapat bertahan . Andai perpisahan sudah ditakdikan buat mereka , dia pasrah .

Bagi Hisyam , abdai bercerai badan sekali pun cintanya tetap utuh buat Nana . Tiada cinta lain baginya . Hani hanya perosak . Johan hanya datang menganggu . Tidak goyah walau sedikit pun cintanya buat si isteri .

Ketaksuban cinta Hani terhadap Hisyam tak dapat di sangkal . Pelbagai cara dilakukan agar Hisyam kembali semula padanya . Makin kuat Hisyam menolak , makin kuat dia menarik . Demi cinta , andai terkorban diri sekalipun dia sanggup .

Johan juga begitu . Dalam hatina hanya ada Nana . Selagi Nana tidak menjadi miliknya , selagi itulah dia akan terus berusaha .

" Abang , hati Nana hanya ada satu . Sekali Nana jatuh cinta untuk selamanya hati Nana kat orang itu . Nana harap abang mengerti "

Mampukah mereka menepis segala rintangan yang mendatang ? Mampukah mereka membina impian seperti yang diangankan ? Berpeganglah pada jnji Tuhan dan percayalah pada kuasa cinta .

Andai kau tercipta untukku , kita tetap akan bersatu walau terpisah seribu tahun .



Friday, March 18, 2011

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA



Hye followers and stalker !
Teng0k poster niyh mesty u ols da buley agak kan ai na cite pasai apa kan .
Untuk entri niyh ai na cite pasal cerita yang di arah oleh Yusry KRU yang menelan belanja berjuta ringgit ini .

::: SINOPSIS CITE NIYH :::

Permulaan cerita ini mengenai Zaman Kegemilangan Rom , Empayar China serta Penubuhan Langkasuka .

Filem epik ini mengisahkan mengenai Merong Mahawangsa , seorang kapten kapal yang sering merantau ke merata tempat di dunia ini dan mengatakan bahawa dia merupakan keturunan Alexander The Great . Dia juga telah bergelar seorang Raja untuk Negeri Langkasuka ketika dalam perjalanan ke Laluan Emas untuk mengahwinkan Putera Rom dengan Puteri China .
Ketika mereka berada di tempat itu , tidak semena mereka telah di serang oleh Lanun yang menggelar " Geruda " . Puak lanun ini di ketuai oleh Taji dan di bantu oleh Kemawas . Keistimewaan mereka ialah mereka mempunyai tangkal yang menyebabkan mereka menjadi kebal . Berlaku pertempuran hebat di antara Askar China dan orang-orang Puak Geruda . Puteri China telah di culik oleh Puak Geruda dan Merong cedera parah tapi telah di selamatkan oleh seorang Bomoh tempatan , Pak Kesum telah mengubati luka Merong dan sebelum ini Pak Kesum telah mendapat mimpi amanat yang mengadakan akan ada seorang Raja dari luar yang akan menyelamatkan segala suku serta menentang Puak Geruda .
Setelah Merong sembuh dari lukanya , dia telah menuntut ilmu dengan Pak Kesum . Dengan bantuan dari Kerajaan Rom serta Empayar China , Merong telah membebaskan Negeri Langkasuka dari cengakaman Puak Geruda .

** Cerita ini akan di di edarkan ke 72 buah negara dengan tajuk :: The Malay Chronicles: Bloodlines
** Cerita ini menggunakan sepenuhnya teknik CGI yang sering Yusry KRU gunakan di dalam filem-filem sebelumnya .

Scene yang tak mungkin dilupakan ::
1 ) Puteri China mandi dalam tab mandi
2) Inang yang berpura-pura mati

Dialog yang best ::
Inang :: Muscular , tall ... you'll get strong sons from this one
Inang :: younger , not so muscular , .... you'll get beautiful daughter from this one
Merong :: Maybe its my uncle ... Merong Mahasuasa

Dialog yang tak patut di tuturkan ::
Kemawas :: Apa salahnya mengintai di bawah tudung saji
:: Pintu pagar telah terbuka , manakan boleh tahan airnya ( Ayat yang agak kurang sopan kiranya )

Bintang :: 4 daripada 5





Sunday, March 13, 2011

Kenduri Di Perlis

12/march/2011

Seawal pagi lagi mak dah tolong memekik menjerit nama anak-anaknya yang malas membuka mata kerana tit0 pada waktu hujung minggu adalah yang dinantikan .

"mak: Ayong ! Angah ! Boy ! bangun cepat ! Nak pi kenduri niyh ! satgi lewat da la jauh pulak tuh".

Dengan susah payahnyer kami bangun . had0iii alangkah gumbira andai dapat ku lelapkan lagi mata . huwarggghhh ! nant0k lah .

Gerak dari asam kumbang sekitar jam 9 pg . Dr asam kumbang hingga juru ayh cuma lalu jalan lama . Lalu Nibong Tebal , Jawi ( o0pps ayah ai kata kalau org yang ta sunat ley p jawi ) , then lalu Simpang Empat , Bukit Minyak then baru sampai Juru . Dari Juru baru ikut highway hingga ke Alor Setar .

Dari Alor Setar , lalu jalan lama tapi aku tata0 lak ikut mana sebab aku da selamat melelapkan mata .

Sampai2 jewp dekat mana ntah , ayh cakap kt0wg da sesat . aiyakkk kacau met0i macam gini .
Terpaksa melilau cari mukim sanglang .
lastly jumpe gak .

Kenduri ini kenduri anak buah ayah aku .
Lepas tuh kami pun bergerak pergi ke Padang Besar , Mula2 tertanya gak apa menda yang ada dekat sana . Sampai sana baru ta0 macam rantau panjang rupanya .
hehehe .
credited t0k ayah saya sebab dah banje mak , ayong nan angah sehelai baju untuk kami .
Ailikeeee~
Malam pulak dinner dekat rumah paknjang Amir dekat bertam .

credited t0k Mak Njang Zana c0z masak makanan yang superb .
memang kenyang ta hengatt .



✖COPYRIGHT ™ elanihassan.blogspot.com✖