Followers

Sunday, February 27, 2011

Bila Jiwa Mer0nta Hati Mula Tak Keruan

Sebenarnya entry niyh na bgta0 k0wunk sume macam mana rasanya bila jiwa mer0nta-r0nta .
Mer0nta-r0nta untuk ap sebenarnya ?
Macam-macamla boleh terjadi pabila jiwa dah mer0nta .
Ada orang jiwanya akan mer0nta bila Kekasih hatinya kini tinggalkannya .
Waktu inilah akan terpikir segala macam menda yang nak buat .
Tp kita sebagai orang Islam tak sepatutnya kita buat menda yg memang terang-terangan Allah tak suke .

Di sini ada beberapa tips untuk mengatasi jiwa yang mer0nta :
(1) Berd0a
Minta kepada Allah supaya dapat menenangkan jiwa yang mer0nta .

(2) Jangan Terlampau ikutkan hati
Pepatah orang lama-lama : Ikut hati nescaya kita mati . Oleh itu , disarankan andai kata hati menyuruh melakukan sesuatu yang dilarang dalam agama Islam seharusnya kita jangan mengikut katanya kelak kita juga akan terkena akibatnya

(3) Bertawakal
SEharusnya dalam sesuatu cara kita hendaklah bertawakal setelah kita erusaha dalam melakukan apa-apa pun .

P/S : ikutilah nasihat ini !

Wednesday, February 23, 2011

Kesah Aku dan Incek Tunang

Hye semua .
Tujuan saya wat entry niyh utk menceritakan bagaimana saya buley berkenalan nan Incek Tunang saya sebab dah ramai ben0r asyik nanye jewp . Takkan awak nak cerite tiap kali jumpa org yang nanye .
Penat mulut awak ta0 . Eeeh Eehh Ce cite . Ce cite .

Pertemuan pertama saya dgn incek Tunang ?
Waktu itu dekat kenduri rumah Pacek Basir . Time tuh saya tak ta0 langsung yang menantu pacek Basir niyh ada adeq yang ley tahan encemnye .
Pertama kali pandang dea dlm hati dah berdetik 'Wahhh! encem gak ? Sapew tuh eh ?'
Nak dijadikan cite lak tyme tuh aku jd pengapit anak pacek basir .
Lepas tuh bertandang umah pengantin laki . tyme niyh yg paling saya tak ley lupe sbb saya termakan aty sikit at sini .
Sebab apa ? sebab tyme tuh saya bertepuk sebelah tangan . rupa2nya dea minat dekat membe baek saya . Redhakan ajelah .
Tp saya tetap tak puas aty sbb saya ta0 kwn baek saya niyh da ada pakwe s0 secara otomatiknye kawan baek saya niyh takkan pedulikan incek Tunang saya .
Saya p0wn dgn c00l and steady pegi minta n0 dea dkt kwn baek saya .
kawan baek saya niyh mmg baek sbb dea bg n0 dea at saya .
i lufyu lah ! Muax !
Saya p0wn memberanikan diri untuk c0ntact dea . Resp0n p0sitif ! yah0ooo peluangku macam cerah . ailike . Setelah c0ntact utk kesekian kali , kita akhrnya berkapel gak . yah0ooo saya dapat kam0o . i lufyulah !
Tp nak dijadikan cite saya niyh jaat dulu . dah ad pakwe tp still ag menggatal nan laki len . last2 kant0i kita clash . frustnyerrrr .
Kita l0st c0ntact dekat 3 tahun gak . kita jmpe balik tyme knduri kak Dila . Sekali lagi saya tak ta0 kak Dila kawen nan abg dea . saya ternampak km0o tp kmo0 wat ta reti sbb tyme tuh kam0o kapel nan ct n0t . tp mlm kedua kam0o k0l saya dan tanya kabar saya . saya hepi gak sbb km0o sudi na berkawan nan saya lagi .
kita c0ntact balik sebagai pacek-anak menakan . tapewla jnji saya ta0 keadaan km0o .
tp saya ta0 kmo0 da ad marka s0 saya ta berapa na layan kmo0 sanad .
lepas tuh kmo0 k0l saya lepas kmo0 diamkn diri jap . upe2 km0o k0l juz na bta0 kmo0 da clash nan ct n0t .
Lepas th km0o diamkan diri balik . saya p0wn ta buat apa2 sbb time tuh saya seb0k study . kita c0ntact p0wn kdg2 . km0o bta0 saya yg kmo0 dah kapel len . aty saya saket tp saya diamkan saje . Tp km0o kata kmo0 kapel nan dax uh sbb kuarga kmo0 ta sangg0p nen0k kmo0 sdey . kmo0 p0wn ikot jewp . saya tak berapa kesah sbb saya p0wn ad pakwe .
kmo0 selalu cite masalah kmo0 dekat saya . kira saya niyh tinge kedua km0o . ta kesahla jnji kmo0 hepy saya p0wn hepi .
Lpas bape bln kmo0 bta0 ckaly lagi kam0o da clash nan dax tuh ats sebab2 yg tak dapat dinyatakan . saya p0wn cube sedaya upaya memujuk kmo0 , bagi kata2 semangat dekat kmo0 .
Sebel0m raya tahun 2010 , kire2 lbey kurang sebulan . kita dah rajin c0ntact semula . tyme tuh p0wn saya dah clash nan pakwe saya . s0 kmo0 single saya p0wn single .
2 hari sebelum raya (8/9/2010) tetiba kmo0 buatpermintaan untk tukar panggilan antara kita sbb saya panggey dekat kmo0 pacek dan kmo0 pggey saya lani . saya dah nek k0nfius dan terdetik dln aty "ap kena lak mamat niyh ? tetibe jewp " . Saya minta pnjelasan kmo0 dan kmo0 ckp dekat saya " Pacek rasa pacek dah sayang lani balik , apa kata kita kapel balek ?" kmo0 nak ta0 apa yg saya rasa tyme tuh . saya na mel0mpat dan jerit dekat semua kmo0 minta kapel balek . sayalah org yg paling hepi .
mlm tuh kita declare bersama kembali . i lufyulah !
Macam-macam kenangan bila kita bersama balek . paling saya ta ley lupe waktu saya demam . kmo0 sangg0p trun parit buntar untuk jmpe saya . saya rasa sanad terharu . sebenarnya saya ta berapa demam sanad tp disebabkan saya niyh sedikit gedix saya suh gak kmo0 datang .
Kenangan kedua tyme km0o banje saya mam ikan bakar dekat batu uban , penang . kmo0 ta0 ta cmpai munced pew0t saya ta0 . Lepas tuh kita lepak queensbay dan km0o baring ats peha saya . saya suka !
19/12/2010 r0mb0ngan meminang dari kuarga kam0o sejak dari tarik tuh kita sah jd tunangan(mcm ind0n slalu ckp) . S0 maknanya kam0o niyh calon suami saya dan saya calon istri km0o .
saya hepi sanad dan sungguh tak sangka j0d0h kita akan panjang .
Tp saya tak ley lupe sbb ada owg cube bur0kkn saya dekat kuarga kamo0 . saya jd tergamam , beng0ng jap sbb saya tak buat apa yg dea ckpkan . untuk dak tuh , maceh ye .
sejak dri hal itu , saya dah pasang nekad yg saya akan jaga nama kmo0 , nama kuarga kmo0 serta nama saya dan nama kuarga saya . sekarang niyh saya tak peduli apa yang org ank kata pasai saya sbb saya dah ada km0o .

p/s: saya sayangkan incek Tunang saya !

Tuesday, February 22, 2011

Giving Advance

Mas0k jewp 20hb sume guard da menggelupar minta advance .
Kesian dekat my papa c0z terpaksa melakukan aksi tepis-menepis nan sume guard .
Pa i'll always be wif u
(Papa=my b0s keyh ! um0 p0wn da 57yrs)
*dun think rubbish . saya cuma respek dea sbg se0wg b0s dan ayah saja . n0t m0re than dat .

Sanad kesian dgn my b0s la .
b0s sabau banyak2 keyh .
i tata0 lak HQ punye pangai mcm tuh ye .
Masif Latex p0wn ntah pape bile nak anta cheque ha ?
Pantai Remis konfirm2 mggu depan .
had0iii petak-petak .
petak sbb tg0k my b0ss serab0t sanad2 .
S0 hari niyh b0s aku wat s0luti0n cane ntah .
aku malas nak tanya . almaklumlah tam0 jd bzb0dy .
petang td start dari pukui 3.30ptg kita0rg jelajah satu ep0h peergi bagi advance dkt sume guard .
da dapat duet sume muka ada senyum .
apa la d0wg niyh . b0ss aku ckp mcm niyhla tiap2 bulan .
s0 hadapi nan tenang keyh .
aja-aja fighting !

Terima Kaseh Incek Tunang !

Awal-awal pagi lagi saya dah dikejutkan oleh incek Tunang .
Dea memang tak buley langsung teng0k saya nak bersenang-lenang .
Macam tuh la incek Tunang saya kalau dea pegi outstati0n ke Westp0rt .
Mesty pagi2 dea akan kej0tkan saya tak kirala hari apa p0wn .
Macam hari niyh dea kej0t tapew gak .
Saya paling bengang nan dea kalau dea kej0t saya waktu weekend saya .
Saya nak tit0 lame2 la wahai incek Tunang tersayang .
Ayat biasa yg digunakan untuk mengej0tkan saya ialah "SELAMAT PAGI SYG ABG! TAK BANGUN AG KE MUCH0X . BANGUNLA SAYANG DA PUKUI BERAPA NIYH ?"
Saya p0wn akan bangun dgn susah payah bang0n .
tapi secara jujurnya kalau weekend saya akan tit0 semula lepas jawab k0l incek Tunang .
Incek Tunang jangan marahkan saya ye .
Bukan niat saya nak tipu kam0o tapi saya tipu sunat saja .
Nanti dah jadi husband and wife saya takkan bangun lewat lagi ye .


Monday, February 21, 2011

First Experienced !

heyyy stalkers !

20/02/2011
Mem0ry ever after .
huhu ailike .
Actually at cnie saya na share m0ment yg sanad yg ta mungkin saya lupe .
Pada tarikh ini la saya berjumpe nan tunang saya ,
selepas lebih sebulan ta berjumpa .
huy000hhh lepas wenduuuu saya dkt dea .

Tengahari tuh dlm kui 12.30 tghri campai di kg pisang , air itam penang .
tunggu setengah jam gak la at tmpat keja dea .
tapew2 yg pnting berbaloi dapat jmpe dea .
lepas tuh p mam nasi ayam dekat Kg Melayu Air Itam .
Nasi ciput jewp tp tapewla jnji wet aku ta kuar .
wahahahah ~
jaat met0i saya niyh .
Tggu l0ri dekat kui 4 ptg gak .
bergerak alek ke Ep0h dlm kui 5ptg .
hahaha baru saya ta0 mcm mane b0winknyerr bwk l0ri c0wg2.
Sampai dekat ep0h sekitar jam 7.30mlm .
dea pulang ke penang area 8.30mlm and campai 10.30mlm.

Maceh abg sbb sudi bersusah payah anta ayang dan m0t0 alek ke Ep0h .
Maceh gak sbb sudi berk0rban masa dan duit t0k ayg selama niyh .
Saya sanad sayangkan tunang saya . jgn siapa2 p0wn kacau dea keyh sbb dea MILIK SAYA SENDIRIAN BERHAD . Harap Maklum .

Tuesday, February 15, 2011

New Job ! New Boss !

Wahahaaaaa .
Heys ols da lame ta updated blog niyh ryte ?
Really c0e c0z i'm lil bit bz ryte n0w .
bz b0ut what ha ?

Actually i'm just entered a new c0mpany as a general clerk and assistant t0 my bos on 8/february/2011 .

Tugas i sbg se0rg clerk hurmmm msty b0san ekh c0z kne ngadap k0mputer , typing , typing and typing unly .
ch0ppp ! but at here n0 typing typing and n0 8 hours sitting infr0nt of c0mputer .
Bis tuh da keja clerk tak kn ta ngadap c0mputer kan ?
Actually aku na kne ngadap c0mputer when its really necessary .

Usually my b0ss said if betul2 bz p0wn ar0und 20th until early m0nth .
Time tuh bawu terkejar macam-macam .
and time tuh la bawu saya akan ngadap c0mputer untuk menaip inv0is untuk send out kepada our clients t0 prepare check f0r us as a payment f0r our guard .

My c0mpany name : STAR SECURITY SERVICES SDN BHD .
Terletak di Taman Ipoh Jaya (kawasan perumahan saja)
En Halil bin Hj Abd Hamid ialah b0ss saya yg agak semp0i .
Ta suke pressure his staff and ailike it s0 much .

S0 untuk branch perak kami ada supply guard f0r certain place seperti :
1) Kolej Jururawat Ipoh
2) BKB Havea at IGB industrial
3) Bercham Development
4)Soon Thye Heng Silibin
5)Soon Thye Heng Pengkalan
6)Aalborg Resources Simpang Pulai
7) Klinik Kesihatan Pantai Remis
8) Puncak Meru
9) Esnet Academy / SNS Kembara Maju Sdn Bhd
10)
11)

Opps ! another tw0 da lupe la .
anyway tugas kt0wg just pantau if certain place tade guard kt0wg kne cri owg ganti .
Lepas tuh bayaq advance untuk mereka then bayaq gaji .
b0ss saya cakap pr0fit yg dea dapat dea akn share tw0 wif me .
s0 h0pefull can get m0re pr0ject on dis and i can get m0re m0ney. money , money !

winkkk2 ~
✖COPYRIGHT ™ elanihassan.blogspot.com✖